Culinair genieten
Liefhebbers van lekker eten komen in onze gemeente aan hun trekken. Kom heerlijk genieten van lokale en duurzame specialiteiten.
Duurzaam én culinair
Bos Brasserie is onderdeel van hotel Zoomers aan het Bos en ligt letterlijk aan de bosrand. Kom genieten van de nouvelle cuisine van chef-kok Carsten Röbling in ‘de haardzaal’ en verwonder je over de grote originele haard in het midden van het restaurant.
Veel kruiden en groenten komen uit eigen kas en moestuin en geven de gerechten nóg meer smaak en beleving. Verser en ambachtelijker dan dit kan het niet zijn. Carsten: “Wij streven ernaar om 100% duurzaam te koken. Dus zoveel mogelijk verse biologische streekproducten, veel vegetarische gerechten en zo weinig mogelijk voedselverspilling.” Een smakelijk schilderijtje op je bord.
Je proeft de regio
Proef de finesse van de regio bij Apicius. Het Bakkumse restaurant met Michelin ster haalt diverse ingrediënten vers uit de achtertuin en kookt met streek- en seizoensproducten. Chef-kok Thorvald de Winter: “Smaak staat in mijn keuken altijd voorop. Ik volg de seizoenen. We halen bijvoorbeeld cantharellen en dragon uit onze achtertuin.”
Lokaal is lekker, dus worden snoekbaars en paling uit het Alkmaardermeer - van Dilvis uit Akersloot - gebruikt. Ervaar met ieder gerecht bij Apicius een ware smaaksensatie.
De ingrediënten van het gerecht op de foto, zijn als volgt: bloemkool mousseline, eekhoorntjesbrood, cantharellen (uit onze achtertuin) snoekbaars en paling uit het Alkmaardermeer (van Dilvis uit Akersloot), zuur (Van Kramer uit Zuid Scharwoude), dragon (uit onze achtertuin) en een mousse van witbier.
Genieten in het bos
Het boscafé van Hof van Kijk-Uit ligt schitterend tussen de bomen en is een maatschappelijk initiatief waar mensen met een beperking zoveel mogelijk deelnemen aan de samenleving. Vrolijke vrijwilligers en deelnemers in de dagbesteding zorgen ervoor dat jij culinair kunt genieten op deze unieke locatie. De eigen moestuin is - naast actief dagbestedingsproject - de hofleverancier van verse producten voor in de keuken.
Smul van huisgemaakte soep van ‘vergeten groenten’ uit de moestuin, eigen aardappels die tot frieten zijn gesneden en ambachtelijk gebakken broodjes en (appel)taarten. Je kunt fijn op het terras of binnen in de gezellige huiskamer van het boscafé zitten. Natuurlijk kun je hier ook terecht voor een warm drankje, fris- of alcoholische drank.
De omgeving telt
Bij Gasterij Het Ruiterhuys, zijn ‘puur, passie en eenvoud’ in een natuurlijke omgeving, de toverwoorden. Op eigen terrein worden kruiden en het fruit van de fruitbomen geplukt en in de gerechten verwerkt. Reken maar dat je dat proeft!
Plof binnen bij de openhaard neer of geniet met een dekentje over de benen buiten op het terras van ‘huysgemaakte’ en eerlijke producten. Van een lunchproeverij met boerenlandbrood tot borrelplank met Old Heemskerk en van een mysterieuze ice fondue tot een kogelbiefstuk van 100% Noord-Hollands, eerlijk rundvlees. "Wij gaan alleen in zee met boeren uit de nabije omgeving, zoals Beverwijk en Heemskerk, die hun dieren een goed leven kunnen garanderen”, aldus de huysslager.
De smaak van het seizoen
In de keuken van restaurant 't Eethusyje wordt, onder leiding van chef-kok Michiel Bakker, gewerkt met eerlijke en verse seizoensproducten uit de streek. De herfstspecial is wilde eendenborst uit Akersloot gecombineerd met zuurkool uit Langedijk. Ook is de vis van Dilvis geen onbekende bij 't Eethuysje en staat regelmatig op de menukaart. De borden worden prachtig opgemaakt met groenten en eetbare bloemen van Puur Groenten uit Middenmeer, maar ook uit eigen tuin.
Gastvrouw Marieke Bakker biedt je graag bij elke gang een heerlijk bijpassend glas wijn aan of een smaakvol biertje van brouwerij Dampegheest uit Limmen.