Stapeltje appels
Astrid in haar keuken met de prijswinnende appeltaart

Thuisbakster Astrid over de KANZI® Appeltaartenwedstrijd 2025

“Taarten bakken is echt mijn hobby. Al bak ik ook graag koekjes en brood, hoor”, aan het woord is de Castricumse Astrid van Oostrom. Verjaardagen worden bij haar gevierd met zeker drie tot vier zelfgebakken taarten voor de visite. Astrid: “Ik maak het vaakst een appeltaart, omdat het de lievelingstaart van mijn man is. Omdat ik de appeltaart al zo vaak heb gebakken, is het voor mij het makkelijkst om te maken. Meestal maak ik voor verjaardagen ook een marsepeintaart, brownies ‘zonder’ (voor mensen met een allergie), cheesecake naar recept van Miljuschka en iets van een red velvet of chocoladetaart. Vaak probeer ik ook iets nieuws uit, zoals een vlaai of fruitslof.”

“Mijn appeltaart werd beoordeeld door de jury, bestaande uit onder andere voormalig Heel Holland Bakt winnaars Rutger van den Broek en Mercedes Roggen.”







De thuisbakster heeft al drie keer meegedaan met de appeltaartwedstrijd in Castricum. Een lekkere festiviteit die in 2018, 2019 en voor het laatst in 2022 tijdens de zondagsmarkt werd gehouden op het Bakkerspleintje. “Ik haalde hoge cijfers en kreeg mooie commentaren. Dus toen ik de oproep om mee te doen met de landelijke KANZI® Appeltaartenwedstrijd 2025 zag, ben ik mee gaan doen. Eerst was er een voorronde, waarvoor ik op 27 november 2024 door de storm heen naar Dronten reed. Ik had een prachtige appeltaart gebakken, die volgens de jury ook heel lekker was. Ik haalde de finale! En zo stond ik op 21 februari 2025 samen met 14 andere thuisbakkers op het Stationsplein in Utrecht voor de jury. In deze wedstrijdtaart had ik twee kilo Kanzi® appels verwerkt, fijngesneden abrikozen, wat custard poeder, blanke en gewone rozijntjes, kaneel en mijn inspiratie op dat moment. Het was een spannende finale en voor mij een ontzettend leuke dag. Mijn appeltaart werd beoordeeld door de jury, bestaande uit onder andere voormalig Heel Holland Bakt winnaars Rutger van den Broek en Mercedes Roggen. Natuurlijk was er ook iemand van het appelmerk, want Kanzi® appels vieren dit jaar het 20-jarig bestaan met deze appeltaart bakwedstrijd. Ik wist dat de smaak van mijn appeltaart goed was, maar toen ik bij de jury kwam zag ik nóg mooiere taarten. Toen ging ik wel even twijfelen, maar ik heb de derde plaats gehaald en daar ben ik enorm blij mee!”, vertelt Astrid enthousiast terwijl zij een bakblik met brownies in de oven schuift. Ze bekent dat ze natuurlijk graag had willen winnen, zeker omdat de winnares een bakworkshop bij Rutger van den Broek heeft gewonnen. Astrid: “Ik heb De Bakbijbel van Rutger Bakt, hét naslagwerk voor thuisbakkers. Een heel fijn bakboek waar ik wel eens inspiratie uit haal. Ik had graag wat bakvragen aan Rutger willen stellen en dat kan dan prima tijdens zo’n bakworkshop. Vanzelfsprekend ben ik nu blij met het shoptegoed wat ik heb gewonnen, ik heb mijn bestelling bij Bak Totaal al geplaatst.”


Astrid bakt graag en vaak in haar keuken thuis. “Ik ben opgegroeid in het huis hiernaast. Mijn ouders wonen daar nog. Ik heb 1,5 jaar in Limmen samengewoond, maar toen we terug konden naar Castricum hebben we dat meteen gedaan. Dat het de woning naast mijn ouderlijk huis is geworden – waar ik de eerste drie jaar geen oven had – is bijzonder. Mijn dagen zijn goed gevuld, want we hebben drie jonge kinderen… en dus bij regelmaat een verjaardag of andere feestelijke dag te vieren. Heerlijk dat ik dan kan bakken. Die bak-genen heb ik denk ik van mijn opa. Hij had een bakkerij in Egmond Binnen waar ik vanaf mijn 14de jaar graag meehielp. Eerst met kadetten inpakken en andere kleine klusjes in de winkel en later hielp ik bijvoorbeeld met de slagroomtaarten versieren en opspuiten. Toen al had ik sterke handen. Dat komt telkens bij het deeg voor de appeltaart van pas. Traditioneel maakte ik de appeltaart of beignets met goudreinet appels of met Golden Delicious voor een zuurdere smaak. Ik ben ook wel naar goede Elstars op zoek gegaan, maar nu bak ik met de Kanzi® appels. Het is een beetje afhankelijk hoe je de appels snijdt, welk soort appel je moet hebben. Ik werk met grotere stukken appel en dan geeft de Kanzi® prima crunchy bite en sappige, zoetzure smaak. Als er eventueel weer een appeltaart bakwedstrijd in Castricum wordt georganiseerd, dan ga ik zeker meedoen”, besluit Astrid.