Macarons
Martine Bakkum met garneerspuit

Martine Bakkum over patisserie

Een passie voor patisserie. Je kunt met recht stellen dat de Martine Bakkum gepassioneerd met het patisserie vak bezig is. In haar Patissier Atelier in Limmen vertelt zij: “Ik geef workshops in deze ruimte en ik maak hier zelf vol liefde en overgave allerlei lekkers zoals bonbons, taarten en mijn veel geprezen kroketten. Ik werkte jarenlang bij dé beste patissier van Nederland, namelijk Holtkamp in Amsterdam. Ook zeer geliefd om de kroketten. Mijn vegakroket en kippendij kroket zijn een hommage aan de leermeesters. Deze ambachtelijke, verse kroketten zijn zó goed dat ik bestellingen uit heel het land krijg. Een enorm compliment. Maar ook voor mijn workshops bonbons en slagroomtruffels maken en voor de macaronsworkshop komen mensen uit heel het land naar Limmen”, vertelt patissier Martine Bakkum trots. 

“Na iedere workshop ook oprecht blij als cursisten opgetogen en mét lekkers naar huis gaan.”







Ze maakt alles zelf en natuurlijk vers, met de beste kwaliteitsingrediënten. Voor chocolade is dat het geliefde Belgische merk Callebaut. Martine: “Kwaliteit is belangrijk! Dat heb ik tijdens mijn werk bij gerenommeerde patissiers en chocolatiers zoals bij het Amsterdams Pultizer hotel en later bij een 5-sterren deluxe resort van Golden Tulip in Israël ook altijd geleerd. Het is voor mij een logische keus dat ik sinds ik voor mijzelf werk ook alleen kwaliteitsproducten gebruik. In 2003 startte ik met het geven van patisserie workshops, toen nog in Heerhugowaard. Sinds maart 2023 woon en werk ik in een prachtig nieuwbouwhuis in Limmen.” Ze is weer terug in haar geboorteplaats en de nuchtere maar ontzettend vrolijke Martine vertelt graag over haar workshops in het naastgelegen Patissier Atelier. 

“Inmiddels hebben ruim 18.000 mensen mijn workshops gevolgd en ik ontvang zoveel positieve reacties”, legt Martine uit. Hoge punten op Google Reviews en mooie woorden, zoals ‘Dank je wel voor al je onverdeelde aandacht en toewijding’ en ‘Haar liefde voor het vak brengt ze over tijdens de workshop en maakt je nog enthousiaster dan je al was. Op een positieve manier helpt ze je zo hier en daar en geeft tips zodat je en prachtig eindresultaat krijgt.’ Martine vervolgt: “Ik ben na iedere workshop ook oprecht blij als cursisten opgetogen en mét lekkers naar huis gaan. Per workshop kunnen minimaal 8 personen en maximaal 10 personen deelnemen. Het kan een groep vriendinnen zijn, een stel, een patissierliefhebber alleen, een vader en dochter, maar ook complete families én ik organiseer de workshops voor bedrijven (in overleg tot 20 personen). Eventueel kan ik op locatie bij een bedrijf een patisserie workshop geven, dat heb ik bijvoorbeeld 15 jaar lang als vrijdagmiddagactiviteit gedaan bij het Jac. P. Thijsse College. Maar meestal is het in mijn atelier op de Amendellint 24 in Limmen. Grote favorieten zijn de macarons- of bonbon & slagroomtruffel workshops. Een patisserie workshop duurt ongeveer 3 uur en iedereen krijgt de recepturen en de zelfgemaakte producten mooi verpakt mee naar huis. Natuurlijk starten we eerst met proeven! Ik zet een etagère vol lekkers met een kop thee of koffie neer. Daarna is het tijd om de handen te wassen, schorten aan te trekken en aan de slag te gaan. Ik vertel graag over mijn ambacht en leer de deelnemers meer over de ingrediënten. Zo leer je tijdens de workshop bonbons maken ook over smaakbepalen. Ik heb een ruime keus aan likeuren, waaronder de lokale Limmencello, om te verwerken. In die 3 uur tijd leer ik je de fijne kneepjes van het patisserie vak! En ga je thuis genieten van al het zelfgemaakte lekkers.”

Waar zijn deelnemers aan de workshop vooral verbaast over? Lachend legt Martine uit: “Over hoeveel werk er in het maken van een lekkere en mooie bonbon of taart gaat zitten. Het is arbeidsintensief om patisserie producten te maken. Maar ik doe dat iedere dag met zoveel plezier. En ja, soms eet ik zelf een bonbon, het liefst met pure chocolade.” 

Patissier Martine Bakkum heeft geen winkel, maar het is wel mogelijk om online via de website o.a. taart, bonbons, slagroomtruffels, after diner sweets, petit fours, bitterkoekjes en kroketten te bestellen. Na bestelling gaat Martine aan de slag zodat je een supervers product kunt ophalen in Limmen.