Tulpenveld
Marit die een zebra maakt van bloemen

Marit Draafsel over de Bloemendagen

Zodra het lente is, de dagen warmer worden en de hyacinten in bloei komen, dan wordt het in Limmen onrustiger. Want, dan komen de Bloemendagen er aan. Dit jaar kun je weer langs mozaïeken en versierde tuinen fietsen (of met de auto rijden) in het weekend van 20 en 21 april. De gratis routes door Limmen worden aangegeven door middel van pijlen.

"Mijn belangrijkste tip voor iedereen die dit ook gaat doen is: neem de tijd en geniet!"


Marit Draafsel (27) is dol op deze extra feestelijke dagen en vertelt: “Mijn ouders zijn naar Limmen verhuisd toen mijn moeder zwanger van mij was. Heel toevallig ben ik toen op de eerste dag van de Bloemendagen geboren. In onze tuin stond dan ook een bordje met ‘Wij hebben geen mooie tuin maar wel een mooie dochter’. Je kan dus wel stellen dat ik al mijn hele leven ‘iets’ met de Bloemendagen heb.”

Marit woont nu niet meer in Limmen, maar komt elk jaar terug om samen met haar ploeg iets moois te creëren. “Tegenwoordig ben ik één van de kartrekkers voor de prikploeg van jongerencentrum Conquista. Wij doen dit jaar voor de elfde keer mee, maar in die tijd hebben we veel meer dan elf stukken gemaakt. Ons doel is namelijk iets anders dan die van de meeste prikploegen! De meeste ploegen zetten één stuk neer, eventueel ondersteund met straatversiering. Vanuit Conquista hebben we in het verleden mede door overlap van mensen samengewerkt met verschillende prikploegen. Op deze manier konden wij samen extra invulling geven door meerdere stukken langs de route te plaatsen. Zo hebben we bijvoorbeeld samengewerkt met muziekvereniging Excelsior en werken we nog steeds samen met scouting Victorie. Ons hoofddoel is om laagdrempelig, leuke stukken neer te zetten. Met laagdrempelig bedoelen we dat iedereen zo aan kan schuiven. Naast de vaste kern hadden we vorig jaar ongeveer vijftien kinderen die één of meerdere dagdelen kwamen helpen. Omdat ons stuk bij Conquista sinds een aantal jaar modulair is, kan iedereen proeven van alle onderdelen van het maken van een mozaïek”, legt Marit uit.

Het is een mooie manier om kennis te maken met het bloemen prikken, mozaïek maken en natuurlijk om onderdeel te zijn van een prikploeg. Bij Conquista krijgen kinderen hun eigen stukje om aan te werken. Marit: “Ze kiezen de kleuren uit, ritsen hiervoor zelf de bloemen, zetten deze op spelden en prikken ze in het piepschuim. Hierbij worden ze begeleid door de ervaren prikkers van de kernploeg die er ook voor zorgt dat de grotere platen die onderdeel zijn van het stuk gemaakt worden. Dan zie je gelijk wat de Bloemendagen zo mooi maakt: het zorgt voor een stukje ontmoeting, saamhorigheid en gezelligheid. Hierbij kunnen we ook nog eens de schoonheid van ons mooie dorp laten zien.”

Veel prikploegen houden het ontwerp van hun stuk geheim. Zo ook bij Conquista, te meer omdat zij altijd het thema van het volgende timmerdorp onthullen. “Om alvast een tipje van de sluier op te lichten kan ik vertellen dat we samen met scouting Victorie de Kerkweg tussen 20 en 24 april hebben omgetoverd tot een plek waar de strijd op het water gevoerd wordt. Daarnaast zullen wij drie kleine extra stukken in een dierenthema langs de route plaatsen”, verklapt Marit.

Op de vraag of ze zelf een rondje door Limmen gaat tijdens de Bloemdagen, stelt zij: “
Uiteraard ben ik zeer nieuwsgierig wat de andere prikploegen dit jaar neer zullen zetten en zal ik dus zeker zelf op 20 april een ronde maken door het dorp. Mijn belangrijkste tip voor iedereen die dit ook gaat doen is: neem de tijd en geniet! Ik heb gehoord dat er dit jaar weer meer prikploegen en dus meer stukken en versieringen zijn. Vanuit de auto heb je niet altijd even goed zicht op de stukken en dat vind ik zonde. Wandelend kost het al snel te veel tijd want je wil natuurlijk wel stil kunnen staan bij de stukken. Dus ik zou de route op de fiets of step! afleggen.”

Wil je meer weten over het programma van de Bloemendagen in Limmen 2024?


Deze liefhebbers vertellen je graag meer!

Ben je benieuwd wat Castricum te bieden heeft op het gebied van cultuur, culinair en duurzaamheid? Lees dan de interessante interviews door Marije Smit met de liefhebbers.