Karen Welbers over Dierlokaal
Bekijk de brede flappentak van dichtbij. Leer bij welke temperatuur je een baardagame kunt houden. En ontdek dat cavia’s eigenlijk het liefst minimaal met z’n vijven leven. In de Castricumse dierenwinkel Dieris (Dorpsstraat 12) kun je al deze dieren zien en vertelt Karen Welbers enthousiast over haar dieren. Achterin de dierenwinkel heeft zij namelijk sinds de zomer van 2023 haar Dierlokaal.
Educatie over dieren aan kinderen en jongeren
“Ik was docent ‘Dier’ bij Vonk (voorheen Clusius College) en toen ik afstudeerde was het mijn droom om educatie over dieren aan kinderen en jongeren te geven. Met het starten van mijn eigen bedrijf is die droom uitgekomen. Bij Dierlokaal focus ik mij op huisdieren. De nadruk ligt op het dierenwelzijn, het leven zoals het door het dier ervaren wordt. Hierdoor leren kinderen en jongeren na te denken voor het dier, zichzelf en de omgeving aan te passen aan het dier en verantwoordelijkheid te nemen.”
Karen heeft na haar opleiding een poos in een dierentuin gewerkt. “Ook een droombaan om bij Zoo Overloon te werken. Toen ik 1,5 jaar was droomde ik al over werken in een dierentuin. De kamelen zijn mijn favoriete dieren om te verzorgen. Maar ik merkte dat ik vertellen over dieren nóg leuker vind. Met Dierlokaal heb ik nu echt de leukste baan van de wereld”, vertelt Karen terwijl ze voor de kast met eieren, een apenschedel, een schild van een schildpad en enkele opgezette dieren staat. “In dit lokaal ontvang ik kleine en grote groepen, zowel voor kinderfeestjes als voor workshops voor volwassenen en jongeren. De workshops zijn op maat en kunnen gaan over dieren verzorgen, ‘Waarom heeft een dier dat?’, een Dierenquiz of bijvoorbeeld ‘Help! Mijn kind wil een huisdier. Wat nu?’. Ik vertel graag over de levens, aanpassingen, voeding en bijzonderheden van dieren. Ik hoop er iedereen mee te verwonderen. Verwondering over de natuur is mooi”, vervolgt zij.
De workshop ‘Ontmoeten van Dierlokaal dieren’ is extra bijzonder, omdat er in de dierenwinkel Dieris veel levende dieren te zien zijn. Karen legt uit hoe de samenwerking tot stand is gekomen: “Toen ik nog lesgaf bij Vonk bleek er tijdelijk geen lokaal voor mijn lessen beschikbaar te zijn. Ik kwam in de ruimte achterin de winkel van Dieris terecht. Het contact met eigenares Mechteld Hennekens liep zo goed. We hebben dezelfde missie om dierenwelzijn te verbeteren en mensen te informeren over dieren. Een samenwerking met mijn eigen onderneming in het lokaal in haar winkel bleek perfect. Mijn dieren kunnen bij Dieris staan en zo kan ik met mijn workshops over de dieren vertellen, ze laten zien en kinderen met de dieren in contact brengen. Iedereen kan mijn drie konijnen in de winkel bekijken en ontdekken hoeveel ruimte deze dieren nodig hebben. Er zijn vijf leuke cavia’s waarover ik vertel dat je ze altijd minimaal met z’n tweetjes moet houden. Veel aandacht gaat er ook altijd naar mijn vogelspin, bidsprinkhaan, miljoenpoot, wandelende takken en brede flappentak. Ik wil heel graag aan mensen overbrengen hoe je een huisdier een goed leven kan bieden. Voor ouders met een kind die graag een huisdier wil, geef ik gratis workshops over de basis van het houden van een huisdier én welk dier past bij het gezin. Ik ondersteun bij het maken van die beslissing. Zo kan een hamster of gerbil een goed idee zijn. Voor het Dierlokaal wil ik nog heel graag mijn collectie dieren uitbreiden, zodat ik ook een rat of hamster kan laten zien. En het liefst nog meer insecten zoals pissebedden en meer soorten bidsprinkhanen.”
Dierlokaal geeft ook les op basisscholen en BSO’s. Karen: “Ik geef gastlessen op maat. De leerlingen komen in mijn leslokaal of ik kan op school langskomen met diverse materialen. Als grapje noem ik dat wel eens ‘ik neem mijn dode dierentuin mee’. Op locatie kunnen kinderen dan puzzelen met het schild van een schildpad en voelen aan de opgezette cavia. Informatie over dieren kun je het best overbrengen door kinderen in contact te brengen met de dieren. Maar ik help ook graag dierenwinkels, kinderboerderijen, scholen of andere plekken met een educatieve functie. Nu droom ik nog over het opzetten van mijn eigen dierenclub voor kinderen die wild zijn van dieren. Eigenlijk de ‘mini-me’s’ die nooit uitgeleerd en niet uitgepraat raken over dieren. Dan kunnen we samen op avontuur!”
Wil je een kinderfeestje of workshop volgen bij Dierlokaal?
Deze liefhebbers vertellen je graag meer!
Ben je benieuwd wat Castricum te bieden heeft op het gebied van cultuur, culinair en duurzaamheid? Lees dan de interessante interviews door Marije Smit met de liefhebbers.