Alkmaardermeer
Bakkums Houtboetje

Josina Groot over Bakkums Houtboetje

Ben je dol op jam? Dan ken je vast de vruchtenjams van Bakkums Houtboetje al. Van het fruit uit eigen tuin, fruitgaard én uit de regio Castricum wordt jam gemaakt; van frambozen tot bramen en van pompoen tot tomaten jam. Josina Groot vertelt hoe het idee ontstond: “Samen met mijn toen 8-jarige dochter had ik bramen geplukt in de duinen. Ze vroeg mij wat we met zoveel bramen gingen doen en ik stelde voor om samen jam te maken. Mijn dochter zag zichzelf in gedachte meteen voor onze deur zitten om potjes jam te verkopen. We legden een leuk tafelkleed op tafel, stalden de jampotjes uit en in mum van tijd was het uitverkocht. Zo is onze hobby ontstaan.”


"We hebben ook nog een poos houten accessoires gemaakt en voor de deur uitgestald. Vandaar de naam Bakkums Houtboetje."


Nu zeven jaar later en heel wat experimenten met smaken verder, wordt de vruchtenjam in een witte, houten kast naast het huis te koop aangeboden. “We hebben ook nog een poos houten accessoires gemaakt en voor de deur uitgestald. Vandaar de naam Bakkums Houtboetje. Nu hebben we alleen nog jam en honing van de imker in de verkoop. En, er komen niet alleen meer familie en vrienden voor een potje echte vruchtenjam. Veel mensen in de regio weten ons te vinden. Soms brengen vrienden fruit uit hun tuin en daar maken wij dan weer jam van. Een fijne win-winsituatie. Zo is ook het idee om pompoenjam te maken ontstaan. Bij Het Zonnige Veld kon ik de pompoenen die niet geschikt zijn voor de verkoop krijgen om jam van te maken”, legt Josina uit. 

Wat dé hit is? “Toch de aardbei-rabarber jam. Beiden uit eigen tuin. De laatste rabarber snijden we rond 21 juni, Midzomer. Voor de aardbeienjam koop ik ook regelmatig aardbeien, want zoveel hebben we er niet in de tuin staan. Recent namen we 75 kilo aardbeien mee toen we de honing bij de imker in Brabant gingen ophalen. Dan is het wel flink aanpoten om alle aardbeien schoon te maken, te koken in grote pannen en in potten te doen. Gelukkig helpt mijn moeder volop mee, en onze dochters steken ook regelmatig de handen uit de mouwen. We zijn creatief met fruit”, vertelt Josina vrolijk verder. De heerlijke vruchtenjam wordt gemaakt volgens eigen recept: 1 kg fruit en een halve kilo geleisuiker. Er wordt vrijwel geen water toegevoegd, zeker niet bij fruit als tomaten of sinaasappels, omdat deze al heel vloeibaar van zichzelf zijn. Wel voegen we hier wat citroensap bij om de jam stevigere te maken. ”Soms zijn we zo druk met jam maken dat we zelf geen jam meer op brood of in de yoghurt eten”, voegt ze lachend toe. 

Josina: “Van onze appeljam met kaneel wordt wel gezegd dat het vloeibare appeltaart is, zo lekker. We merken ook dat mensen terugkomen voor smaken als kiwi, peren, kruisbes en appel. Deze jamsmaken zie je niet vaak in de supermarkt. Het is afhankelijk van welk fruit we zelf kunnen oogsten of beschikbaar is.” Ze vertelt vrolijk verder: “Ik vertik het om glazen potjes te kopen. Vorig jaar zat ik opeens krap en heb ik een oproepje bij familie en op het werk gedaan. De hele omgeving kwam potjes brengen en nu nog ontvang ik iedere dag wel een doosje vol glazen potjes. Ik haal ze dan minimaal twee keer door de vaatwasser en de etiketten worden met heet water verwijderd. Voor het Bakkums Houtboetje schildert mijn tante fruit om op het etiket te laten zien. Het is inmiddels een familie-hobby.”
In het stalletje naast het huis - op Groenelaantje 7a - zijn de diverse jams (€ 4) en honing (€ 😎 te koop en contant te betalen of via een QR-code. “Gelukkig kan dat en betalen mensen eerlijk voor wat ze meenemen. Soms verkopen we ook appelmoes of stoofperen”, besluit Josina.
Meer lekkere streekproducten zijn te vinden op 




Deze liefhebbers vertellen je graag meer!

Ben je benieuwd wat Castricum te bieden heeft op het gebied van cultuur, culinair en duurzaamheid? Lees dan de interessante interviews door Marije Smit met de liefhebbers.