Uit zee het strand op

Deze zomer is er veel te doen in gemeente Castricum

Yesss, de zomervakantie is van start en Castricum is er klaar voor. Pak de gratis kustbus naar zee of huur een fiets en ga genieten van het strand. Vier de zomerse dagen aan onze kust, in een strandhuisje of met een drankje op het terras van een strandpaviljoen. En, mocht de zon zich verstoppen dan kan je altijd de vernieuwde De Hoep bezoeken of bijvoorbeeld naar Huis van Hilde. In de gemeente Castricum is altijd iets te doen en zeker deze zomer! 

Binnen bij de Hoep

Beleef het in Bezoekerscentrum De Hoep

Ontdek de fascinerende wereld van water en natuur in het Noordhollands Duinreservaat in het vernieuwde Bezoekerscentrum De Hoep. Het prachtige pand vind je in het bos, tegenover restaurant Johanna’s Hof. Wandel gewoon gratis De Hoep binnen en laat je meenemen op een reis door de natuur. Een beleving voor al je zintuigen. Je kunt bijvoorbeeld via de mysterieuze nacht met al zijn geuren en geluiden naar het bos vol avonturen lopen. Tijdens dit avontuur, dompel je jezelf onder in het fascinerende verhaal van ons drinkwater en ontdek je in de tentoonstelling waarom water uit de kraan zo bijzonder is. 


Lees verder over de vernieuwde De Hoep in een interview met Linda, medewerker Voorlichting en Educatie
De kustbus uit voorgaande jaren bij het station

Gratis naar het strand

Ideaal! De kustbus rijdt in de zomervakantie gratis tussen NS-station Castricum en Castricum aan Zee. Deze buslijn 868 rijdt ieder half uur tussen 10.00 uur en 21.00 uur, t/m zondag 1 september 2024. De route? De kustbus pendelt tussen station Castricum, camping Bakkum en Castricum aan Zee en vice versa.


De dienstregeling kun je hier vinden
Stel op huurfietsen door het bos

Huur een fiets en trek er op uit

Voor liefhebbers van fietsroutes heeft Castricum ook veel te bieden. Er zijn diverse mogelijkheden om een fiets te huren (van elektrische- tot bakfiets) en er lekker zelf op uit te trekken. Fiets door de duinen naar zee of trap juist de andere kant op naar bijvoorbeeld het Alkmaardermeer. 

Hier kun je een fiets huren

De strandhuisjes op het strand met trappetje

Heerlijk ‘Zoomers’

Castricum had al Strandhotel Zoomers en Strandpaviljoen Zoomers, maar daar is een mooie uitbreiding bij gekomen met Strandhuisjes Zoomers en Zoomers aan het Bos. Op het strand staan nu acht prachtige strandhuisjes om in te overnachten. Dat is heerlijk! Wakker worden met het ruisen van de zee en genieten op je privéterras voor de deur. Een unieke ervaring. Voor wie niet met zand tussen de teen wil gaan slapen, heeft Zoomers een luxe hotel ‘aan het Bos’. De naam zegt het al, dit fijne hotel ligt direct aan het bos én je kunt er ook nog eens fantastisch culinair genieten.


Bekijk de strandhuisjes
Safaritenten in groene omgeving

Nieuw in Limmen: Camping de Voetel

Voor sportliefhebbers is de gloednieuwe Camping de Voetel the place to be. De kleinschalige camping met zeven kampeerplaatsen met eigen sanitair en zes safaritenten ligt naast het sportcentrum. Je staat dus zo op de tennisbaan of je gaat lekker een squashballetjes slaan. Voor kinderen zijn er ook allerlei mogelijkheden, zoals een uitdagende klimwand en er worden activiteiten georganiseerd zoals laser gamen en een variant op bekende tv-spellen zoals ‘De Kluis’ en ‘Wie is de Mol’. Natuurlijk kun je ook gewoon relaxen op de groene camping of er met de fiets op uit in de omgeving. 


Lees het interview met de eigenaren
Historische foto van een bunker met twee personen er voor

Van schuilplaats tot schatkamer

Denk je aan Castricum als fijne kustplaats, dan zou je het verleden – en met name de roerige Tweede Wereldoorlog – vergeten. De vele bunkers en versperringen van de Atlantikwall tekenen al 80 jaar de kust en het duingebied van Noord-Holland. Er is veel te doen geweest over de betonnen herinneringen. Van slopen tot behouden. Je kunt alles zien in de nieuwe tentoonstelling: ‘Van schuilplaats tot schatkamer. Atlantikwall bunkers sinds de oorlog’. Het Noord-Hollands Archief en Huis van Hilde laten in deze tijdelijke tentoonstelling het naoorlogse gebruik van de bunkers zien. De tentoonstelling loopt tot en met 23 februari 2025.

Bekijk het in onze agenda
Foto van het Uit Je Bak Festival

Van festival tot zondagsmarkt

Ook deze zomer is er weer veel te doen in de gemeente Castricum. Voor liefhebbers van muziek is er bijvoorbeeld het Uit je Bak festival op 28 juli, kinderen zullen blij worden in de Sprookjestuin van 21 t/m 25 juli en er kan lekker worden gedanst bij Rock 'n Roll Festival Akersloot van 30 augustus tot en met 1 september. Natuurlijk zijn er in het Dorpshart ook Zondagsmarkten en in het weekend van 31 augustus en 1 september is het Castricums Smaakmakers Festival.

Ontdek de zomeragenda

Deze liefhebbers vertellen je graag meer!

Ben je benieuwd wat Castricum te bieden heeft op het gebied van cultuur, culinair en duurzaamheid? Lees dan de interessante interviews door Marije Smit met de liefhebbers.